Šeima visada gali augti

 

Švenčiant Tarptautinę šeimos dieną, Lietuvos vyskupų konferencijos Šeimos reikalų tarybos pirmininkas vyskupas Arūnas Poniškaitis primena, kad šeima nėra vienos dienos tikrovė: „Šeima gyvuoja be pertraukų ir neterminuotai. Ji yra namai, kurie visada laukia; santykis, kuris išlieka; meilė, kuri pasitiki“.

 

Galima pasakyti daug gražių ir teisingų žodžių apie šeimą. Jie svarbūs ir reikalingi. Tačiau tam, kad tie žodžiai iš tiesų pasiektų ir paliestų, pasak vysk. A. Poniškaičio, jie turi ateiti iš to, kuris mato, girdi, supranta, atjaučia, nes kokia būtų prasmė vien sakyti nuostabius žodžius apie duonos skonį ir kvapą tam, kuris yra alkanas; apie jaukius ir šiltus namus tam, kuris patiria skurdą?

 

Vyskupas primena popiežiaus Pranciškaus žodžius, kad „šeimos jėga iš esmės yra jos geba mylėti ir mokyti mylėti. Kad ir kokia sužeista būtų, šeima visada gali augti remdamasi meile“ (Amoris Laetitia 53). Ir antrina: „Kad ir kokia sužeista būtų… Šie žodžiai jautriai prisiliečia prie kiekvienos šeimos. Kad ir kokie sunkumai būtų išgyvenami dabar, kad ir kas nepakeičiamo ir neatstatomo būtų nutikę praeityje, jūsų pastangos mylėti čia ir dabar yra prasmingos ir labai reikalingos.“ Visą vyskupo sveikinimą skaitykite čia. 

 

Lietuvos šeimos centro vadovė Vijoleta Vitkauskienė sako „kaip yra puikių etapų, taip ir labai sunkių kiekvienos šeimos gyvenime. Bet svarbiausia nelikti vieniems su sunkumais. Negalvoti, kad „čia dar nesunku“; dar pakentėsiu truputį ir praeis. Nepraeis. O atsiradęs nuovargis ir nusivylimas – nedėkinga pora, kuri uždaro galimybes spręsti sunkią situaciją. Šiuo atveju kantrybė nebe dorybė, verta surasti drąsos trupinėlius ir kreiptis pagalbos. Bus eilė? Galbūt, bet svarbiau, kad žengėte pirmą žingsnį, o po to  – žengsite ir antrą. Kenčiame daugiau būdami namuose, nes niekur nepasislėpsi nuo artimo, dažniausiai reiklaus žvilgsnio… pavargsta ir taikdariai ir tiesos ieškotojai ir išsisukinėtojai…“

 

Šeimos centro vadovė ragina ieškoti gerų dalykų, nes jie nepastebėti irgi senka. „Ką šiandien gero padarė ar pasakė jūsų žmona, dukra, sūnus, vyras, močiutė, senelis? Jei jus nervina labai lėtas namiškis – reiškia viską apgalvoja arba yra kūrėjas; o jei pernelyg greitas – greit atlieka darbus, valdo krizes; jei tyli – analizuoja, jei daug kalba – komunikuoja, įkyri su prašymais – moka/drįsta ieškoti pagalbos, atsikalbinėja – mokosi būti savarankišku“, kūrybiškai vardina V. Vitkauskienė.

 

Lietuvos šeimos centras kviečia šeimas ieškoti įkvėpimo ir palaikymo iš kitų šeimų. Nes šeima nėra nesenkantis šaltinis, kuris niekada nesibaigs. Po savaitės vyksiantis virtualus  renginys (galintis pasiekti kiekvieną norintį Lietuvoje ir už jos ribų)  „Šeimos – šeimoms“. Džiaugsmingo žemėlapio kūrimas  – subalansuotas ieškantiems naujo žvilgsnio į savo artimiausius. Nekantriai laukiame kiekvieno ieškančio naujų idėjų poros santykiams!

 

Tarptautinė Šeimos diena Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu gegužės 15 d. minima nuo 1994 metų. 2021 – 2022 m. Popiežius Pranciškus paskelbė Šeimos – Amoris laetitia – metais, siekdamas, kad būtų skelbiamas ir liudijamas šeimoje išgyvenamos meilės džiaugsmas ir iš naujo suvokta santuokos ir šeimos svarba.

 

Lietuvos šeimos cento informacija